CaSA-Carisbrooke-Bath-CraigAucklandFotohaus28bqw014-edit-BAN.jpg

Carisbrooke

Sitting on the edge of the breathtakingly beautiful Kennet and Avon Canal on the fringes of Bath, this new 350m2 house is an excellent example of great contemporary architecture that works hard in a sustainable way. It is a replacement dwelling for a late 20th Century property. The home has been designed to sit comfortably within its prominent canal-side site and the proposal was overwhelmingly supported by the planning committee representatives.

“We fell in love with the site right from the start. The only thing separating us from the canal is a field of sheep. It’s idyllic. To live in such a well-designed contemporary home in such a location has been worth every ounce of effort. There is a lightness to our house that you can’t help responding to, it draws you inside.” 

Edward and Louise Lang, Carisbrooke, Bathampton

Read more...

A fabric first approach to the thermal envelope ensures a high environmental standard. This degree of technical performance was coupled with the design of open and light spaces throughout the home.

The house has an interconnected floor plan that leads you cleverly through the space. Light spills down from the double height circulation space that takes the place of a more traditional hallway. The living areas are set at a lower level to the kitchen, yet each is connected and benefits from dual aspect view allowing light to flood in as the sun moves round throughout the day.

A striking feature of this contemporary design is the floor-to-ceiling glazing that links the kitchen with the garden and slides back in summer to increase the usable living space. The thick thermal envelope that forms the fabric of the building ensures that despite all this glazing the house remains at a constant temperature throughout the year.

Wildflower flat roofs respond to the natural beauty of the site. The projecting walls are angled to provide the internal spaces with the most attractive views whilst still maintaining privacy. Stone ground floor walls play on the traditional colours and materials used in buildings in the local area whilst a vertically seamed, zinc-clad upper storey gives a contemporary echo to the mansard roofs typical of Bath.

Construction began on site in early 2016. A carefully detailed timber frame of ‘closed panels’ made up the exteriors walls which could be installed in a matter of hours. These panels arrived on site complete with insulation and even wiring, ensuring efficiency and accuracy of construction. 

This level of attention to detail has resulted in a modern, efficient and sustainable home that sits comfortably within its natural setting while also being finely tailored to suit the clients’ individual needs.



  • Location:
    Bath
  • Size:
    350 Sq m
  • Key info:
    New Home
    World Heritage Site
    Sustainable Technologies
  • Awards:

    LABC 'Design Quality' Award 2017

    LABC 'Building Quality' Award 2017