CaSA-Bailbrook Farm-Bath-Elevations-colour-BAN.jpg

Bailbrook Farm

Situated on the outskirts of Bath this small holding farm yard comprises a collection of stone buildings fronted by a more formal but unsympathetically extended Victorian farmhouse. The brief was to create linking structure which resolves the internal layout problems, reduces energy consumption, and aesthetically reforms the existing elements to form a coherent design which respects and enhances the Victorian farm house and its rural setting.

The clarity of the original house risked being lost by a previously approved west extension. The proposal takes the bold decision to dismiss this permission and to demolish the additions to the east. This reduces the perceived mass and avoids built form against the principle, attractive south façade. Read more...

The proposal will unify the existing disparate elements into a coherent form. A simple pitched roof to the infill volume creates a set of three equal stepped gable ends. The materials take inspiration from the existing dwelling and site context. New windows employ thin framed windows surrounded with crisp metal hoods to maintain legibility. The new element is clad in pre-patinated copper; a material rich in colour and variation, and complements the green of the pasture land beyond. The lower portion of the linking building adopts a more robust approach. Both utilise a corrugation that references the at-risk, listed tin church in the locality.

A number of measures are being adopted to vastly enhance the environmental. Principally, the infill improves the ratio of external wall to internal volume resulting is less fabric heat loss. A biofuel heat source, combined with a roof fixed solar thermal array, and nearby Solar PV array significantly reduce external energy dependence.



  • Location:
    Bath
  • Size:
    280 Sq m
  • Key info:
    Renewable technologies | World Heritage Site