CaSA-Ians House-Bradford on Avon - house rear merged-BAN.jpg

Ian’s House

The project involved the complete re organization and extension of an existing dwelling. The original house is located on the northern boundary of the site, built up against a steep planted bank. The two new additions are built to follow the site topography; a small, pitched-roof volume extends the original building form, while a lower, single storey extension with a fully planted green roof flows out organically from the two storey volume, hugging the site boundary. The single storey element contains a substantial kitchen, dinning and living space which opens up to the garden, dissolving the boundary between internal and external space. Read more...

The house is designed as a passive solar house with large amounts of east and south facing high specification double glazing to capture morning and early afternoon sun to store in masonry walls. It is built to a very good environmental standard with: very high levels of insulation, extensive use of native timbers selected and detailed to avoid the need for chemical preservatives, large overhangs to help prevent summer overheating, avoidance of PVC in electric cables and pipe work, a top of the range gas condensing boiler linked to under floor heating with a solar store for the later addition of solar panels, the use of sun pipes to bring in sun to north facing rooms, creation of a discrete double height space for drying clothes without having to use a tumble dryer, passive stack ventilation for bathrooms, 'green' paints, natural floor finishes and a green roof planted with a wild flower meadow to encourage bio-diversity, reduce heat loss/gain and to act as a rainwater buffer to help prevent flooding.



  • Location:
    Wiltshire
  • Size:
    230 Sq m
  • Key info:
    Renovation & Extension | Renewable technologies