CaSA-Laurel House-Wiltshire-night gabel-1797-BAN.jpg

Laurel House

Laurel House has all the charm of a chocolate box cottage yet offers all the benefits of true contemporary living - super insulated walls, underfloor heating, polished concrete floors, modern floor-to-ceiling glazing allowing light to flood in, double height spaces, a strong connection from inside to outside.       Read more...

 We’ve managed to truly get the best of both worlds. The home feels full of character and warmth, but we’ve also got the space we wanted and feel better connected to outside. It has become a brilliant family home.

Lucy Bailey, Laurel House, Wiltshire

Laurel House was a modest cottage in a wonderful setting within an Area of Outstanding Natural Beauty. CaSA worked closely with the client and the local planning department to gain consent for a substantial contemporary extension appropriate to this sensitive location, well beyond the normal planning allowance.


Quality natural materials are used externally including blue lias stone to match the cottage as well as cedar, zinc and oak, all weathering to a subtle palette of different greys, sitting comfortably against the original cottage and within the wider landscape. Internally the spaces are carefully arranged to allow flexible family living, with double doors allowing spaces to work either together or in isolation. Double height spaces within the stair hall provide a dramatic sense of volume and allows light to flood into the adjacent spaces.


Polished concrete floors throughout the ground floor connect these spaces, with oak joinery and flush frameless doors and cupboards creating a streamlined and spacious feel to the interior. Super-insulated walls and underfloor heating provide an extremely comfortable and efficient living environment in this extremely exposed site. The budget was carefully employed to respond to the priorities of the clients, who are now enjoying the benefits of a highly bespoke design.



  • Location:
    Wiltshire
  • Size:
    225 Sq m
  • Key info:
    AONB | Seamless extension | Doubled house size
  • Awards:

    Homebuilding & Renovating Reader's Choice 2015
    Homebuilding & Renovating Best Extension 2015

    The clever design allows us to always find just the right place to enjoy the wonderful views and sunlight, whatever the weather – from the internal glazed winter courtyard, covered terrace or cosy snug. The layout has proved extremely flexible with interconnecting spaces that can be easily closed off.

    Andy Thompson and Lucy Bailey, Laurel House, Wiltshire