CaSA-Langridge-Bath-02kqy005-BAN.jpg

The Rectory 

This historic house is sat up on a hill with spectacular views over rolling countryside. It presented a great opportunity for extending to make the most of these views with large sliding glazing as well as using traditional materials like slate and stone in a way that both contrasts and compliments the existing house. The project also involved refurbishing the existing house to reinstate its former beauty and maximise natural light.

more...

Moving from London our clients were seeking to find a new base for their family. Their hearts were set on Bath and with our local knowledge we were able to help during the final property search, visiting and discussing a number of potential properties before they settled on this beautiful location.

The house was operating as an Airbnb style rental. It had been heavily used, and abused, so required a complete overhaul. A series of unsympathetic alterations through windows and additions had left the house quite unattractive, but we could see the beauty that lay beneath.

Mike and Sally asked us to bring some design quality to this run down home. They wanted bright, airy and open plan spaces to which they had become accustomed in their London loft apartment. They also wanted another bedroom and more space that related to the garden and fantastic views. The crux of the design was in positioning the extension without leaving dark, unusable spaces behind, ‘trapped’ in the centre of the house.

We thought around this problem and proposed a bold solution; lose a bedroom and ensuite. On the face of it this idea seems madness but challenging the brief in this way allowed us to cut a double height space through the middle of the house which allowed light to flood into the rooms below. Now we could add the open plan garden room and kitchen which we angled to maximise the views and distinguish it against the original house. The roof form over the new kitchen is a nod to annex on the other side of the house and allows natural light to fill the space from above. Through a couple of small interventions upstairs we replaced the lost bathroom and created the requested extra bedroom. It was finished off with some new, more sympathetic, sash windows which allowed the new and old to work in harmony. For the interiors we worked with interior designer, Garry Meakins Studio.

The results speak for themselves. Bright, airy, and open plan with outstanding views.



  • Location:
    Bath
  • Size:
    335 Sq m
  • Key info:
    AONB
    Greenbelt
    Full Refurbishment
    Contemporary Extension