CaSA-LansdownHouse-Bath-CraigAuklandFotohaus22jqw001-BAN.jpg

Tawny House

Located within the conservation area of Bath, this replacement dwelling enjoys wide valley views from its location on the south facing hillside of Lansdown. After previously achieving planning permission, the client came to us to deliver a project with the goal of creating a 21st Century response to the ‘villa’ with a contemporary design that was symmetrically and classically proportioned.  

It was decided that CaSA would submit an additional planning application which makes the most of the original design by maximising the potential of buff coloured brick and zinc panels as a contemporary response to the Georgian vernacular of Bath stone and slate. 

more...


The design was conceived as cruciform in plan. This exploited the width of the site so the maximum number of habitable rooms benefit from the daylight and views to the south whilst stepping back from the corners to protect the privacy, views and daylight of the neighbouring dwellings.

The design and construction is based on a super insulated timber frame clad in the coloured bricks and has resulted in a highly sustainable building, that greatly exceeds current building regulations for environmental performance. The ground floor is as open and transparent as possible in the north south directions to create visual and physical links between the front and rear gardens and allows direct access to both. The first floor is cellular yet almost all bedrooms face the sun making the most of the views to the front while bathrooms are located at the rear overlooking the garden.



  • Location:
    Bath
  • Size:
    280 Sq m
  • Key info:
    New Home
    Conservation Area